Karburátor szinkronizáló eszköz fejlesztését és tesztelését elősegítő rendszer kiépítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kolumbán Sándor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat témája az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken készült karburátor szinkrontesztelő eszközhöz kapcsolódik, két, egymástól elkülöníthető, azonban valamilyen szinten mégis összefüggő feladatot ölel fel.

Egyrészt elkezdtem kifejleszteni egy PC-s tesztelő szoftvert, amellyel lehetőség nyílik az eszköz motor nélküli tesztelésére. E szoftvernek köszönhetően jelentősen egyszerűsödik az ilyen jellegű eszközök fejlesztése, mivel nem szükséges egy motor birtokában lenni a kipróbáláshoz, csupán azt kell biztosítani, hogy az eszköz támogassa az USB kommunikációt, és ismerje azt a protokollt, amelyet majd a szoftver használ az adattovábbításra. A szoftverrel lehetőség nyílik az eszköz összes funkciójának kipróbálására, és az arról való meggyőződésre, hogy helyes értékeket mér, és jelez ki. A szoftverrel továbbá – diagnosztikai üzemmódjának köszönhetően – lehetőség van egy valódi motor karburátoraiban lezajló nyomásváltozások pontos időbeli vizsgálatára is, amikor a nyomásváltozások grafikusan is, egy oszcilloszkóp képernyőhöz hasonlóan kerülnek megjelenítésre az idő függvényében.

A feladat másik része nem a PC-hez, hanem magához a szinkrontesztelő eszközhöz kapcsolódik. Egyrészt implementálni kellett az eszköz oldalán is az USB kommunikációt, másrészt a karburátorokhoz kapcsolódó 4 db nyomásszenzort kellett a mikrokontrollerbe integrált AD átalakítóval mintavételezni. Harmadrészt pedig egy szoftveres interfészt kellett megvalósítani az eszköz magasabb szintjei (számolás, megjelenítés) és az USB kommunikáció, valamint az AD átalakító között. Ez az interfész a magasabb szintek elől elrejti, hogy az adatok honnan érkeznek, ugyanis azok nem tudhatják, hogy az AD konverzió eredményét látják, vagy pedig azt az adatot, ami az USB buszon keresztül jött.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.