Karburátor szinkronizáló eszköz tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kolumbán Sándor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat készítése során a feladatom egy olyan digitális működésű szinkronizáló eszköz megtervezése és kivitelezése volt, mely alkalmas akár négy keverékképző egységet is tartalmazó motor karburátoraiban fellépő szívónyomások összehangolására.

Első lépésben a benzinmotorok működésével ismerkedtem meg, mely során a hangsúly elsősorban az üzemanyag-ellátó rendszerben található keverékképző egység funkcióinak és felépítésének a megértésére tevődött. A benzinüzemű motorkerékpárok szervízelése során szokásos karburátor-szinkronizáló eljárás menetének és fontosságának megértése is kulcsfontosságúnak bizonyult.

A probléma elméleti hátterének megismerését követően kutatást végeztem a forgalomban kapható karburátor szinkronizáló eszközök területén. Ezen műszerek csoportosítása során a főbb típusok tulajdonságainak és működési módjának ismeretére tettem szert. A különböző digitális működésű eszközök funkciói alapján fogalmaztam meg a megvalósítandó műszerrel szemben elvárható és ajánlott követelményeket.

A felállított követelmények, a nyomásérzékelő típusa, valamint a tesztelhetőségi szempontok tükrében választottam ki a megvalósítandó funkciókat ellátni képes mikrokontrollerek palettájáról a célhoz leginkább megfelelő vezérlőegységet. Majd a műszer által mért adatok megjelenítését szolgáló kijelző megoldási lehetőségeit összevetve határoztam meg a legcélravezetőbb kijelző típusát.

Ezt követően a kiválasztott hardver komponenseknek megfelelően megterveztem az eszköz hardverének főbb egységeit, melyekkel szemben megfogalmaztam – a specifikáció alapján meghatározható – követelményeket. Továbbá a műszer funkcióinak ellátásához szükséges szoftver főbb logikai blokkjait és a betöltött szerepüket.

A tervezési fázis után következett a blokk szinten definiált hardver komponensek megvalósítása, mely során a megfelelő kapcsolástechnikai megoldások meghatározása mellett a célra alkalmas alkatrészek kiválasztása is feladat volt. A kapcsolási szintű tervek alapján elkészítettem, majd élesztettem a hardver prototípusát. Ezt követően pedig implementáltam a megtervezett firmware-t.

Végül az elkészített munka értékelését követően, távlati célokat fogalmaztam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.