Kémiai vegyületnevek beszédalapú felismerése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Antal Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az utóbbi időben a gépi beszédfelismerés alkalmazása egyre elterjedtebbé vált, és ennek a tendenciának a folytatódása várható. A terjedés egyik oka a beszédfelismerés minőségének javulása, ez részben a számítógépek gyorsulásának, részben a területen végzett folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhető. A terjedés másik oka az olyan hordozható eszközök népszerűsödése, amelyek a hagyományos billentyűzet és egér helyett más beviteli eszközöket igényelnek, mint például az érintőképernyő vagy a hangvezérlés.

A fentiek következtében felmerül a kérdés, hogy kémiai alkalmazások használhatóságán javítana-e, ha beszédfelismerési funkciót adnánk hozzájuk, hogy beszéd útján tudjuk irányítani őket. Ezen kérdés megválaszolásához tudnunk kell, hogy milyen nehézségekkel jár egy kémiai beszédfelismerő rendszer felállítása, milyen eredmények várhatók tőle. Jelen munka célja az volt, hogy ezen kérdésekre választ adjon, valamint hogy bemutassa a kémiai alkalmazásokhoz hozzáadható beszédfelismerő funkció egy prototípusát.

A dolgozat ismertetni fogja a kémiai területen alkalmazott beszédfelismerés feladatát, nehézségeit, majd pedig megoldást ad rájuk. A munka keretében elkészült egy kémiai beszédfelismerő program, mely elsősorban kémiai neveket, de egy apró módosítással egyszerű utasításokat is felismer. Ez demonstrációs célból egyszerű formában integrálva lett a MarvinSketch nevű kémiai rajzoló programmal. A dolgozat mindezt dokumentálja, és az elkészített megoldás vizsgálata mellett továbbfejlesztési lehetőségeket is javasol.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.