Kényelmi funkciók megvalósítása centralizált vezérlésű intelligens otthonokban

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban már hazánkban is egyre elterjedtebbek az intelligens otthonok, melyek az egyre növekvő energiatakarékossági és kényelmi igényeink ellátását hivatottak ellátni. A villamosmérnöki alapképzésem zárásaként én is elkészítettem egy ilyen rendszer alapjait.

Szakdolgozatom elején bemutatásra kerül az intelligens otthonok két alapvető típusa, a kiépítés centralizáltsága szerint. A centralizált vezérlésű rendszerek esetén részletesen tárgyalom a megvalósítási módszert leginkább jellemző topológiákat, modulációs eljárásokat, adatátviteli csatornákat, szinkronizációs lehetőségeket, az adattovábbítás biztonságának növelési lehetőségeit és a piacon megtalálható néhány vezető vállalatot.

A decentralizált vezérlésű rendszereket a KNX világszabvány jellemzőinek bemutatásával ismertetem. Itt is bemutatásra kerül az alkalmazott topológia, átviteli csatorna és címzési, táviratozási eljárás is.

A szakdolgozat következő nagyobb fejezete az intelligens otthonok kényelmi funkcióinak megvalósítása centralizált vezérlésű intelligens otthonokban. Egy teljes - általam elkészített rendszerhez tartozó - hardvertervezési és megvalósítási folyamat kerül bemutatásra, amely jelen esetben egy automatikus, programozható redőnymozgató rendszer. A hardver megtervezésének első lépéseitől egészen a már kész panelek programozásáig részletesen ismertetem a rendszer minden fontos elemét. A tervezés és megvalósítás szempontjából kritikus részek is bemutatásra kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.