Képfeldolgozás FPGA hardverrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A képfeldolgozásban kiemelt szerepet kapnak a képtömörítési eljárások alapját szolgáló transzformációk. Ilyen a JPEG szabványban használatos diszkrét koszinusz transzformáció és a JPEG 2000 diszkrét wavelet transzformációja is. A valósidejű alkalmazásokban ezeknek a végrehajtása szigorú időkorláthoz van kötve, ezért nagyméretű képeknél a transzformáció hardveres gyorsítása sok esetben elengedhetetlen.

Az FPGA (Field Programmable Gate Array) ideális hardver egy alkalmazás specifikus transzformáció hardveres gyorsítására költséghatékony módon. Továbbá kiváló fejlesztőeszköz egy folyamatosan fejlődő prototípus elkészítésére a gyors újraprogramozhatósága miatt.

A dolgozatban megvizsgálom a diszkrét wavelet transzformációt alkalmazó JPEG 2000 szabványt, majd áttekintem a wavelet transzformáció matematikai alapjait a mélyebb megértése céljából és egy hatékony algoritmust keresek a végrehajtására.

Megoldást keresek a kiválasztott algoritmus FPGA hardveren való implementációjára a hardver erőforrásainak kedvező felhasználásával és az irodalomkutatás során fellelt hasonló funkcionalitású eszközökről szerzett tapasztalatok alkalmazásával. Ezt követően ismertetem a tervezett rendszert és részegységeit.

A tervezés után elvégzem az egyes komponensek, majd a teljes rendszer verifikációját. Végezetül összegzem az elért eredményeket és a lehetséges továbbfejlesztési lehetőségeket is megosztom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.