Képfeldolgozás felhasználása az ipari irányítástechnikában

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A képfeldolgozási technológiák folyamatos fejlődésével egyre szélesebb körben alkalmaznak ezen technológiákra épülő, ú.n. gépi látási algoritmusokat a gyártás során elkészülő termékek minőségügyi ellenőrzésére. Diplomadolgozatom keretében meg kellett ismerkednem a több gépi látás szoftverplatformmal, ezek közül is kiemelten a National Instruments által készített Vision megoldásokkal, melyek a LabVIEW-ba beépülve lehetővé teszik egyedi igényeknek is megfelelő minőség-ellenőrző gépek fejlesztését.

Diplomadolgozatom elején áttekintést nyújtok a minőség-ellenőrzés filozófiájába és a gépi látás alapfogalmaiba és alapvető tervezési szempontjaiba. A gépi látási feladatokat nagyságrendekkel megkönnyíti, ha jó minőségű felvételből lehet kiindulni. Ezért hardveres kialakításra és a megfelelő eszközök kiválasztására is külön figyelmet fordítottam diplomadolgozatom elkészítése során.

A konkrét vizsgálandó termék és a minőség-ellenőrzési elvárások bemutatása után részletesen, lépésről lépésre tárgyalom és bemutatom a NI LabVIEW környezetben, Vision Development Modul-lal elkészített piktogram ellenőrző algoritmus működését.

Végül tesztelem az elkészült algoritmust és összefoglalom a megszerzett fejlesztési tapasztalataimat a gépi látás témakörében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.