Képfeldolgozás hardveres gyorsító egységgel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A heterogén architektúrák alkalmazása akár több nagyságrendbeli teljesítménynövekedést jelenthet a konvencionális processzorokhoz képest, a jól körülhatárolható számításigényes feladatok esetén. A fejlesztések eredményeképpen egy új módszer vált elérhetővé: a magas szintű szintézis (High-Level Synthesis, HLS). A hatékony architektúrának és az új tervezési módszernek köszönhetően, rövidebb idő alatt tudunk nagy teljesítményű és összetett rendszereket tervezni.

A diplomamunkám során megvizsgáltam a korszerű heterogén rendszerek felépítését, a hardver és szoftver komponenseket, továbbá összegeztem a Xilinx legújabb fejlesztésű System on Chip-jének, a ZYNQ Z-7020-asnak a tulajdonságait. Áttekintettem a heterogén realizációs környezetekben alkalmazható fejlesztési technológiákat. Mivel a videojel feldolgozás egyre több és több teljesítményt igényel, így ezt az alkalmazási területet választottam, hogy bemutassam a heterogén architektúra és a magas szintű szintézis előnyeit. A dolgozatban tanulmányoztam a leggyakrabban használt képfeldolgozási eljárásokat.

Végül elkészítettem egy képfeldolgozási könyvtárat, amely kihasználja a fent említett architektúra előnyeit. A könyvtár számos képfeldolgozási eljárást tartalmaz, mind processzorra, mind újrakonfigurálható logikára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.