Képfeldolgozási módszerek fejlesztése kamerás forgalomszámláló rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A kamera alapú forgalomszámlálás egy igen széles körben alkalmazott technológia az okos város környezetekben a forgalmi hálózat terheltségének becslésére. Általában a forgalomszámláláshoz rögzített kamerát és képfeldolgozási technikákat vesznek igénybe. Mivel a képfeldolgozás erőforrás-igényes, ez a projekt egy nagy teljesítményű beágyazott rendszert használ a videó képének valós idejű feldolgozására, így a hálózati forgalom a kigyűjtött adatokból készített riport küldésére korlátozódik.

A mozgásérzékelő módszerek általában színváltozáson alapulnak, ezért az árnyékokat sokszor mozgó objektumoknak érzékelik. A szakdolgozat célja az erős napsütés okozta éles árnyékok vizsgálata és a téves besorolás problémájára egy megoldás kialakítása.

A szakdolgozatomban áttekintem a forgalomszámlálási rendszer működését és részletezem a járművek detektálásának és számlálásának folyamatát.

Ezután ismertetek egy egyszerű módszert a probléma megoldására, ami felhasználja a sávokról megadott ismereteket. Majd bemutatom az általam megvalósított árnyék kezelő modult. Ezt követően írok a szakirodalomból megismert módszerekről illetve arról, hogy miként implementáltam őket.

Végül értékelem a megvalósított módszerek eredményeit, összefoglalom a tapasztaltakat és felvázolok néhány továbbfejlesztési lehetőséget.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.