Képfeldolgozáson alapuló csontszegmentáló eljárás kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az orvosi gyakorlatban gyakran alkalmazzák nagy területet érintő csontsérülések esetén a csontszövet regenerálódását elősegítendő különböző segédanyagok beépítését a sérült területre. A csontnövekedést az egyes segédanyagok különböző mértékben serkentik. Az optimális terápia kidolgozása érdekében a különböző anyagok csontnövekedésre gyakorolt hatását össze kell hasonlítani.

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében egy olyan kísérletsorozatot végeznek, mely során különböző emberi csontok állati csontokba történő beültetése után annak beágyazódását, a két csontszövet növekedését vizsgálják. A csontszöveti régiók elkülönítése nem egyszerű feladat, ez a csontszerkezet vizsgálata alapján történik. Ezen vizsgálatok nagy számban történő elvégzéséhez szükséges kidolgozni olyan módszert, mely a csontszöveti régiókat nagy biztonsággal és pontossággal automatikusan tudja elkülöníteni az egyes régiók határát kijelölni.

A diplomamunkám első részében átfogó képet adok a különböző képfeldolgozási eljárásokról. A különböző technikák részletezése után bemutatom az általam kiválasztott, a feladat szempontjából leghasznosabb módszert. Végezetül pedig leírom az algoritmus implementálásának lépéseit, a kidolgozott módszer CT felvételeken való tesztelését és az eredmények kiértékelését.

Diplomatervem célja egy olyan eljárás kidolgozása és validálása, amely segítségével az emberi és állati eredetű csontterületek egymástól való elkülönítése nagy biztonsággal megoldható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.