Képfeldolgozó algoritmusok párhuzamosítása interaktív környezetekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda Ferenc
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A Hough transzformáció egy a képfeldolgozásban használt technika, mely speciális tulajdonságú ponthalmazokat keres egy képen. Eredetileg vonalak keresésére tervezték, de már megalkották az algoritmus generalizált változatát is, ami általános alakzatok keresésére is használható. Az algoritmus ehhez egy úgynevezett paramétertérre képzi le a keresendő tulajdonságokat és ebben a térben keresi meg a jellemzőket legjobban teljesítő pontok halmazát. A paramétertérben kapott eredményeket a képtérre visszatranszformálva megkapjuk, hogy a tulajdonságokat teljesítő alakzatokat hol és milyen paraméterekkel kell keresni.

Az OpenCL a Khronos Group által karbantartott szabvány, mely közös felületet kíván nyújtani masszívan parallel architektúrák programozására. Segítségével homogén módon hozzáférhetőek a processzorok és a modern videokártyák erőforrásai általános célú mérnöki számítások végrehajtására.

A dolgozat célja, hogy megvizsgálja a vonalak keresésére használt Hough transzformáció párhuzamosíthatóságát OpenCL segítségével. A megtervezett algoritmusra OpenCL és C++ nyelven implementációval szolgál, teljesítményvizsgálatot végez és értékeli ezek eredményét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.