Képfelismerés alapú bébimonitor

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy bébi monitor technológiák széles tárházát képes felsorakoztatni legyen szó videóról, hangról vagy akár webről. Pontosan ez a modularitás, ami miatt ilyen téma felől kezdtem el érdeklődni. Témaválasztásom oka az volt, hogy kapjak egy átfogó képet egy teljes platformot felölelő fejlesztésről, a legalacsonyabb szinttől a legmagasabbig, melynek során egy komplett, működő terméket akartam tervezni, aminek gyakorlati haszna is van.

Így a célom az volt, hogy olyan bébimonitort tervezzek mely legalább az alapvető funkciókra képes, melyek jellemzően az élő hang közvetítése, hőmérséklet monitorozása, esetekben akár élő kép továbbítása is. A plusz, amit én nyújtani szerettem volna a képfeldolgozáshoz kapcsolódik. Az élő hangon és a hőmérő csatlakoztatásán kívül annyival megcsavartam az egész formulát, hogy a mozgást a hagyományos detektálási módszerekkel ellentétben én tárgyfelismerési alapokra helyeztem.

Ez a tulajdonsága a rendszernek lehetővé teszi, hogy a gyermek mozgása megkülönböztetésre kerüljön más mozgásoktól, így azokra ne riasszon be a rendszer. Miszerint ez volt messze a legnagyobb kihívása a munkámnak, természetesen ez kapta a legnagyobb fókuszt is a diplomatervben.

Mindezeket egy egyszerű webfelületen fogtam össze, ezzel közös helyről elérhetővé téve mind az audió/videó közvetítést, az értesítéséket és a naplót, akár egy egyszerű böngészőből is.

A végső termék így áll egy kerneltérben implementált eszközmeghajtóból, hogy a mérések egyszerűen kiolvashatóak legyen a szenzorból, a fő programból, mely tartalmazza a hang és videó detektálását és a naplózást megvalósító kódot is. Mindezekre ráül a webfelület amin keresztül maga a monitorozás történik és a detektálás paraméterei állíthatóak.

Ezekkel mind egy olyan termék valósult meg, mely képes követni egy gyermek mozgását a megfelelő kaszkáddal, képes követni az élő hang és videó tartalmat egy webfelületen keresztül, illetve értesítéséken és naplózáson keresztül nyomon követni az eseményeket. A munkám nem tartalmaz ehhez tartozó sem mobil sem asztali alkalmazást, melyek alkalmasak lettek volna az értesítések rendes kezelésére, így az értesítések mindössze vizuális visszajelzések a webfelületen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.