Képi információ felhasználása robotkar mozgatásához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ipari robotika korunk egyik leggyorsabban fejlődő területe. Ennek oka, hogy a robotok egyre több olyan helyen helyettesítik az embert, ahol egy általános, monoton feladatot kell megvalósítani (csavarozás, vágás műveletek, palettázás. . . ). A robotok precizitásával, sebességével, valamint munkabírásával nem versenyezhet a humán munkaerő.

Az automatizált rendszerek terjedésével megnövekedett az igény olyan megoldások implementálására, amelyek valamely a feladat megvalósításának szempontjából hasznos, némely esetben nélkülözhetetlen emberi tulajdonság alapján (mint például érzékelés, látás. . . ) bővítik az adott architektúra funkcióit.

A számítógépes látás segítségével támogathatjuk egy munkafolyamat elvégzését, de sok esetben fel is válthatja a korábbi technológiai megoldásokat.

Dolgozatom a két említett területtel foglalkozik. Egy RV-2F-Q Mitsubishi robotkar irányításának alapjait helyeztem számítógépes képfeldolgozás eredményeire. A robotkar a számítógépen futó szoftver által kiértékelt eredmények alapján korongokat mozgat a kamera látószögében lévő terület tetszőleges pontjáról.

Összetett feladatról van szó, amelynek megoldásához ismerni kell a robotkar és irányítórendszerének környezetét, a képi információ kiértékelésének folyamatát, valamint azokat a kommunikációs lehetőségeket, amelyek a rendszer egyes elemei között valósítják meg az információcserét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.