Képi világ konvertálása pixelartra

OData támogatás
Konzulens:
Rajacsics Tamás
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A pixelesítés egy olyan folyamat, amelynek keretein belül egy kép vagy videó felbontását adott algoritmusokkal csökkentjük, és így egy kevesebb képpontból álló képet vagy videót kapunk eredményként. A pixelart világa manapság ismét népszerű téma. Számos képszerkesztő programban létezik beépített modul arra, hogy jó minőségű képből pixelartot lehessen gyártani. Ezekben az egészen egyszerű agoritmusoktól a bonyolultabbakig sokféle megvalósítást fellelhetünk.

Szakdolgozatomban a pixelart egy speciális esetével foglalkozom: a - szintén egyre populárisabb – mátrixszal, vagy ismertebb nevén óriáskijelzővel. Ez nagyobb épületek kijelzőként való használatát jelenti, ahol az épület egy-egy ablaka egy-egy pixel, vagy pixeltömb. Feladatom ilyen óriáskijelzőkre pixelanimációt szerkesztő program implementálása, valamint épületspecifikus pixelartra konvertáló metódusok megvalósítása.

Létrehoztam egy olyan alkalmazást, amely megvalósítja képeknek és videóknak a konvertálását, különböző alakzatok létrehozását pixelesítve, importálást, exportálást, valamint képes animációk létrehozására, és frame-ek, illetve layerek kezelésére is. Az alkalmazásom fontos részeit és a működésük alapját az alábbi dokumentumban mutatom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.