Képnézegető alkalmazás fejlesztése UWP platformon

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A fénykép készítés történelme két évszázadra nyúlik vissza. Az idő múlásával az eszközök fejlődtek, a képminőség javult és a képek száma rohamosan növekedett. Néhány éve a képeket analóg módon negatívokra készítettük, míg manapság mindezt digitális fényképezőgéppel és okostelefonnal tesszük. A fotókészítés- és feldolgozás folyamata szinte teljesen áthelyeződött a digitális világban elérhető eszközökre. Így képeinket már rendszerezett fiókjaink helyett számítógépünkön, tabletünkön és mobiltelefonunkon tároljuk. Igény keletkezett kép- és fotónézegető alkalmazásokra, amikkel egyszerűen lehet megjeleníteni a képeket, fotókat, sőt javítani, szerkeszteni is lehet őket.

A Windows 10 operációs rendszer kevesebb, mint egy éve jelent meg, így még meglehetősen kevés applikáció érhető el azóta a képnézegetés terén. Az operációs rendszer megjelenésével a Microsoft egy új, könnyen kezelhető platformot is létrehozott, az úgynevezett UWP-t (Universal Windows Platform). Az UWP egy általános platform, amely segítségével asztali gépünk mellett más Windows 10 operációs rendszert futtató eszközre is lehet applikációkat fejleszteni.

A szakdolgozat keretein belül elkészítettem egy UWP képnézegető programot, amellyel egyszerű az elkészített képeinket rendszerezni és végignézni, akár diavetítés formájában is. Ezen felül alkalmazásom rengeteg képszerkesztő funkciót valósít meg, amelyekkel a felhasználók kedvükre módosíthatják képeiket, szűrőket helyezhetnek el azokon, az elrontott szerkesztéseiket vissza is vonhatják. A szerkesztés befejeztével az elkészült képek akár más formátumba konvertálva is elmenthetők.

Dolgozatom során bemutatok más Windows 10-re fejlesztett képnézegető alkalmazásokat is, ezeket összehasonlítom az általam fejlesztettel, valamint részletezek néhány továbbfejlesztési lehetőséget, melyekkel a felhasználói élmény tovább fokozható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.