Képszerkesztő mobilalkalmazás fejlesztése iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobiltelefonok és az azokban lévő kamerarendszerek rohamos fejlődésével napjainkban egyre jobban háttérbe szorul a hagyományos fényképezőgépek használata. A felhaszná- lók egyre többször választják inkább az egyszerűbben elérhető és gyakran jobb minőséget nyújtó mobilkészülékeket, mint a kimondottan csak képalkotás céljából vásárolt eszközö- ket.

A szakdolgozatom témája egy olyan alkalmazás fejlesztését mutatja be iOS platformon, amely segítségével könnyedén tudunk javítani a telefonon lévő képeink minőségén. A be- mutatott alkalmazás fejlesztése egy valós, ipari megrendelés keretein belül valósult meg. Az iOS platformra leírt funkcionalitások Android platformra is szintén helytállóak.

A szakdolgozatom elején bemutatom az alkalmazás fejlesztése közben használt eszközö- ket és technológiákat. Részletesen leírom, hogy milyen szoftverek segítségével készítettem el az alkalmazást, törekedve a lehető leggyorsabb, legpontosabb és legköltséghatékonyabb megvalósításra.

A következő részben részletekbe menően leírom az alkalmazás funkcionális specifiká- cióját és az elkészített szoftver működését. Az ezt követő fejezetben betekintést nyújt a dolgozat az alkalmazás főbb funkcióinak elkészítésébe. A képszerkesztő funkciót alaposab- ban mutatom be, mivel ez a szoftver fő feladata.

A fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítottam a tesztelésre is. Ennek hatására készí- tettem az alkalmazáshoz teszteket, amivel a felhasználói felület és a működés ellenőrizhető. A szakdolgozat következő részében ezeket mutatom be.

Az alkalmazás készítése során verziókezelő - és automatizálási rendszerek használata el- engedhetetlen volt, hogy a fejlesztőkkel közösen, fennakadás nélkül tudjunk egy alkalmazá- son dolgozni. A dolgozat végén az ezekhez kapcsolódó tapasztalataimat és észrevételeimet írom le.

Befejezésképpen összefoglalom a projekt elkészítése során szerzett tapasztalatokat és írok az alkalmazás továbbfejlesztési lehetőségeiről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.