Képtranszformációs eljárások párhuzamos implementációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Olyan szoftverek fejlesztésénél, amelyek nagy teljesítményt igényelnek a végrehajtáshoz, rendkívül fontos szerepet játszik a párhuzamosítás. A képtranszformációs algoritmusok pont ilyen eljárások. Ezen dolgozatnak a célja, hogy megmutasson pár ilyen transzformációt, hogy bemutassa az alkalmazásomat, amely digitális képfeldolgozási algoritmusokat valósít meg párhuzamos környezetben, és hogy végül értékelje az eredményeket.

Azokat az algoritmusokat nevezzük képtranszformációs eljárásoknak, amelyek egy létező képből az eredetitől eltérő új képet hoznak létre. Ez sokszor egy nagyon időigényes művelet, mert a kezdeti kép összes pixelét egyesével módosítja egy komplex algoritmus.

Létrehoztam egy párhuzamos keretrendszert, amely több különböző párhuzamosítási eljárást valósít meg. Ezeket a függvényeket használják a keretrendszerben futó kép módosító eljárások. A szoftver tartalmaz továbbá négy képtranszformációs eljárást.

Az első Conway életjátéka, amely egy bináris képfeldolgozó algoritmus. Aztán ott van még a képméret csökkentő, ami egy képpont szám módosító eljárást A harmadik a hisztogram készítő, amely egyben alakzat kereső is. Ez egy színmódosító algoritmus. És végül, de nem utolsó sorban a szoftverem tartalmaz egy medián szűrőt.

Az alkalmazásom összes része és a működési elvük bemutatásra kerül az alábbi dokumentumban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.