Kerámia fémhalogén lámpák megbízhatóságának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Némethné Vidovszky Ágnes
Villamos Energetika Tanszék

A téma a GE Hungary KFT kutatás-fejlesztési tevékenységével kapcsolatos. A kerámia fémhalogén lámpák napjaink stabil, dinamikusan fejlődő fényforráscsaládja. A lámpa megbízhatóságának vizsgálata kiemelt kutatási feladat.

A lámpák megbízhatóságának, a meghibásodási módok feltárásának módszere, a lámpák tartóségetése. Az égetőkeretekben, egyszerre több lámpa tesztelése történik. A lámpák hosszú élettartama miatt a folyamat időigénye is nagy.

Szükségessé vált egy olyan módszer kidolgozása mely ezt az időt - amely nem ritkán egy év - lerövidíti. Ehhez azonban először egy fontos, lámpa élettartamot befolyásoló tényező mérési módszerét kellett megteremtenem.

Dolgozatomban kisülés fizikai alapok, fénytani jellemzők, valamint különböző nagynyomású kisülőlámpa konstrukciók ismertetése után, a lámpák ívével foglalkozok. A lámpa élettartamot befolyásoló kritikus paraméter - az ívkihajlás - mérésére három módszert is terveztem.

Az általam preferált módszer segítségével különböző égőtest konstrukciókat hasonlítottam össze és az ív kihajlásának és szélességének hatását kutattam a lámpa élettartamra.

A káros hatást, az ív kihajlását, hátrányból előnnyé kovácsoltam, és az ívkihajlás mértékének növelésével gyorsított élettartam teszteket végeztem. Megterveztem és megépítettem egy az élettartam tesztek gyorsítására alkalmas, bármely kisülőlámpa esetén alkalmazható eszközt is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.