Kerékagymotoros versenyautó akkumulátortartójának tervezése és anyagvizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energetika területén általában nem elegendő, ha a problémát csak egy szemszögből vizsgáljuk. Ezen dolgozat célkitűzése egy kompozit akkumulátortartó tervezése, aminek egymásnak néha ellentmondó biztonsági kritériumnak kell megfelelnie. Az akkumulátortartó egy kerékagymotoros Formula Student versenyautó energiaellátó egységének fontos része. A tervezési szempontokat a Formula Student versenyszabályzat akkumulátorra vonatkozó specifikációja adta. Ezen tartórendszer optimalizálása egyaránt történt mechanikai, szigeteléstechnikai és lángállósági követelményekre.

Az egyik legfontosabb szempont egy gépészeti tervezésnél az anyagválasztás. Jelen esetben a megfelelő polimer kompozit és égésgátló kiválasztásához több anyagvizsgálatra volt szükség. A mechanikai tulajdonságok megismerésére szakító- és hárompontos hajlítóvizsgálatot is végeztünk. Emellett vizsgáltuk az anyagunk szigetelő képességét, és lángállóságát. Egy kompozit lángállóságát az égésgátló biztosítja, amely rontja a mind a szigetelési, mind pedig a mechanikai tulajdonságokat. A lángállósági vizsgálatot UL94-es szabvány szerint végeztük. A kompozit szigetelőképességét pedig szigetelési ellenállás méréssel ellenőriztük.

A konstrukció kialakításánál figyelembe kellett venni a villamos ívek kialakulásának lehetőségét és a gyárthatóságot. A zárlatok esetén kialakuló villamos ívek viselkedésének megismeréséhez több ívmodellt is vizsgáltunk. Ezek alapján a geometriai kialakítás jóságát mérésekkel teszteltük. A gyárthatóság vizsgálata során pedig egyedi gyártáshoz választottunk technológiát, és ehhez megfelelő szerszámot terveztünk. Végeredményben az előzetes vizsgálatok és számítások alapján, az akkumulátortartó rendszer a verseny szabályzatban foglalt előírásoknak megfelel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.