Keréknyomás mérő elektronika tervezése Formula Student versenyautóhoz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem diákjai 2007-ben alapított csapatukkal, a BME-FRT-vel (Formula Racing Team) minden évben részt vesznek a nemzetközi Formula Student versenysorozatban. A versenysorozat lényege, hogy a diákok az egyetemi évek alatt megszerzett tudást a gyakorlatban is alkalmazzák. Ezt egy saját versenyautó megépítése során tehetik meg. Egy versenyautó elektronikai rendszer nélkül használhatatlan, hiszen már indítani sem lehet motorvezérlő nélkül. A BME-FRT csapatban nagy hangsúlyt fektetnek az elektronikára, így évről évre egyre több újítás kerül beépítésre az autóba.

Az idei évben beépítésre kerül az autóban egy keréknyomás mérő rendszer, amely képes valós időben az autó kerekeinek a nyomását megmérni, majd ezeket az adatokat eljuttatni a központi CAN busz hálózatra. Ezek az értékek nagyon sokat segítenek a futómű helyes beállításában, ami a verseny során értékes pontokat hozhat a csapatnak a különböző versenyszámokban. Fontos, hogy a kerekben lévő szenzor modulokat nem lehet vezetékkel összekötni más modulokkal, így a kommunikációt rádió frekvencián kell megvalósítani, valamit a tápellátást is biztosítani kell egy elemről.

A szakdolgozat első felében egy rövid bemutató olvasható a Formula Student versenysorozatról és a BME-FRT csapat elektronika csoportja által használt technológiákról és eszközökről. Ezen technológiákat és eszközöket használtam én is a fejlesztés során.

A második felében egy kis áttekintés található a piacon előforduló hasonló rendszerekről, valamint ezen rendszerek által használt technológiákról. A saját rendszer megtervezése volt a fő feladat, így a tervezés lépései részletesen dokumentálásra kerültek, az alkatrészek kiválasztásától a panel beméréséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.