Kerékpáros fedélzeti számítógép alkalmazás tervezése és megvalósítása Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A hagyományos kerékpár kilométerórák legnagyobb előnye, hogy a pillanatnyi sebességet képesek pontosan meghatározni a kerékfordulat-érzékelőnek köszönhetően. Ugyanakkor korlátozott kijelzőméretük miatt nem képesek a mért adatok áttekinthető megjelenítésére. Erre a problémára megoldást jelenthet az okostelefonok kerékpáros fedélzeti számítógépként történő alkalmazása. Azonban a jelenleg elterjedt okostelefon alapú kerékpár kilométeróra megoldások csak speciális, bonyolult hardver segítségével képesek a pillanatnyi sebesség pontos meghatározására, ennek hiányában többnyire csak a GPS szenzor által szolgáltatott adatok alapján képesek megbecsülni a pillanatnyi sebességet.

Az általam kidolgozott okostelefon alapú kerékpáros fedélzeti számítógép megoldás egyesíti a hagyományos kilométerórák és az okostelefonok előnyeit. A mért adatok megjelenítése a mobil készülék kijelzőjén, áttekinthető formában történik. A pillanatnyi sebesség meghatározására kerékfordulat-érzékelőt használok, azonban bonyolult, speciális hardver helyett csupán egy 4 pólusú Jack csatlakozó segítségével csatlakoztatom a kerékszenzort az okostelefonhoz.

A megoldást összehasonlítottam a mobil telefonon elérhető egyéb sebesség mérésre szolgáló lehetőségekkel. Mérések és vizsgálat segítségével bebizonyítottam, hogy az általam kidolgozott megoldás pontos mind sebesség, mind pedig távolság mérésre. A dolgozatban bemutatom az elkészített megoldásom hardveres és szoftveres komponenseit. Ezt követően kifejtem az elvégzett részletes méréseket, illetve azok eredményét, továbbá igazolom a megoldás helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.