Kereskedés-támogató vékonykliens alkalmazás tervezése és fejlesztése nagyvállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az informatikai technológiák folyamatos fejlődése lehetővé tette, hogy a hétköznapokban szinte bármilyen feladatra találjunk egy alkalmazást, amely a weben elérhető, és telepítés nélkül, csupán egy böngészőből futtatható. Ezek a vékonykliens alkalmazások fejlesztői szemmel tekintve is általánosnak tekinthető módszerekkel tervezhetők és implementálhatók.

Banki informatikai környezetben azonban az új technológiák beillesztése a meglévő infrastruktúrába lassabban történik. Egy alkalmazás nem adható ki megfelelő tesztelés nélkül, egy változtatás csak több különböző szintű és szerepkörű vezető jóváhagyása után kerülhet bevezetésre, valamint számos jogi szabályozásnak is eleget kell tenni.

Egy ilyen nagyvállalatnál a grafikus felülettel rendelkező alkalmazások jellemzően vastagkliens technológiákon alapulnak a mai napig. Ez sokszor számos előnnyel is jár, azonban egyre inkább felmerül az igény arra, hogy a felhasználók egyszerűbben, gyorsabban, kevesebb erőforrásokkal rendelkező eszközökön is (tablet, okostelefon) használni tudjanak ilyen alkalmazásokat. Erre jó megoldás vékonykliens technológiák használata. Ebben a banki környezetben azonban az ilyen megoldások csak most kezdenek elterjedni, nincs megszokott fejlesztői folyamat, amely jól beilleszthető az általános elvárások közé.

A diplomamunkám folyamán a cél egy olyan rendszer prototípus bemutatása, mely során a cél egy olyan architektúra kidolgozása és az ebbe illeszthető alkalmazások fejlesztése, amelyek lehetővé teszik a vékonykliens alkalmazások könnyebb integrációját a vállalati infrastruktúrába. Mindezt egy specifikus – Equity Swapok kereskedését segítő – alkalmazás-rendszer fejlesztési folyamatán mutatom be , mely a funkcionalitás specifikálásától kezdve a felhasznált technológiák ismertetésén át, az alkalmazás prototípusának tervezésén, fejlesztésén és tesztelésén keresztül a jövőben megvalósítható lehetőségek felvázolásával bezárólag történik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.