Kereső algoritmusok vizsgálata gráf alapú tudás reprezentációhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tapolcai János
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Nagyot növekedett a Google kereső pontossága, mióta gráfként tárolja az összegyűjtött tudást. A gráfadatbázisok hatékonyan tárolnak több millió pontú gráfokat, ezzel szemben húsz csomópontos gráf átlátása is nehéz egy ember számára. Ettől különösen nehéz a gráfadatbázisok ellenőrzése, keresés bennük, és úgy általában a használatuk.

A szakdolgozatomban egy tudás-gráf vizualizációjával foglalkozom, ami szabadszavas keresés eredményére egy részgráfot ad vissza. A részgráf minden pontja egy találat és az élek ezek kapcsolatai. A vizsgált tudás-gráf tudományos publikációkra épült, így esetemben a keresés eredménye a témához kapcsolódó cikkek halmaza lesz, amely így rálátást ad a szűk kutatási területre is.

A gráf csúcsai lehetnek publikációk, kulcsszavak, szerzők, illetve bármely leíró tartalom. Az élek reprezentálják a hivatkozásokat és a cikkekhez tartozó többlet információkat például a kulcsszavakkal való kapcsolatot.

Munkám során szabadon hozzáférhető publikációk felhasználásával egy gráf adatbázist építek, majd vizsgálom, hogy szabad szavas keresés esetén milyen részgráf bemutatása a leginformatívabb.

A gráfokat szinte minden kutatási területen használjuk, de a mindennapi életben még nem történt meg az áttörés. A keresés gráf vizualizációja első sorban most kutatóknak készült, de a jövőben mindenki számára alkalmas lehet a gráfok adta információ többlet megértésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.