Keresztkorreláció elemzés depressziós beszédanyagon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vicsi Klára
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A depresszió a XXI. század egyik leggyakoribb mentális rendellenessége. A kialakult életmód, a környezetünk által támasztott elvárások és a folyamatos stressz az emberek mintegy egyötödét kényszeríti depresszióba élete során. A diagnosztikához pszichiátriai szakemberekre van szükség, akiknek nincs kapacitásuk ellátni ennyi beteget. Másik probléma, hogy a depresszióban szenvedők többsége külső segítség nélkül nagyon ritkán fordulnak orvoshoz a problémájukkal.

Egyes szakemberek állításuk szerint már a páciens beszédéből képesek következtetéseket levonni annak mentális egészségének állapotáról. A beszédproduktumbeli változás minden esetben mérhető kell, hogy legyen valamilyen formában, így dolgozatomban kísérletet teszek a depresszió detektálására a beszédből kinyert jellemzők felhasználásával.

A dolgozatomban az egyes akusztikai beszédjellemzők korreláltsága alapján próbálom megbecsülni egy beszédminta felolvasójáról, hogy depressziós-e és ha igen, akkor mennyire súlyos a betegsége. Ehhez két különböző nyelvű beszédadatbázis szövegeit használtam fel, az AVEC 2013 beszédadatbázisát, valamint egy magyar nyelvű gyűjtést. Az adatbázisok mintáiból kinyert beszédakusztikai jellemzőkből új jellemzőket generálok, majd ezekből FFS (Fast Forward Selection) segítségével kiválasztom a leghasznosabbakat.

Az új jellemzőket SVR (Support Vector Regression) segítségével teszteltem, így a tesztelő mintákra megkaptam a kiválasztott korrelációs jellemzők korreláltságát a BDI (Beck Depression Inventory) pontszámmal, valamint a tesztelés során elért átlagos abszolút és négyzetes hibát. Az elért eredmények bíztatóak, minden mutató tekintetében jobb eredményt értem el, mint az AVEC 2013 verseny győztese. A legjobb eredményekkel 0.8319 korreláltságot, 7.5241 átlagos négyzetes hibát és 6.0997 átlagos abszolút hibát értem el.

Ezek az eredmények talán alapot adhatnak egy valós idejű diagnosztikai eszköz fejlesztéséhez, amely forradalmasítaná a pszichés rendellenességek diagnosztikáját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.