Keretrendszer a humanoid NAO robot irányításához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A féléves munkám célja egy olyan webes alapú keretrendszer megvalósítása, ami elősegíti a NAO robot kórházi felhasználását. A korábbi tapasztalatok és kutatások alapján megállapítottam a követelményeket, amit a keretrendszernek teljesíteni kell ahhoz, hogy valós alternatívát kínáljon a már létező megoldásokkal szemben. Ezek a követelmények a kórházi környezet korlátai, a megbízhatóság, a platformfüggetlenség és a személyre szabhatóság. A különböző operációs rendszerek és készülék típusok elterjedtségének vizsgálata során meghatároztam azokat a rendszerminimumokat, amik a keretrendszer működéséhez szükségesek, és megfelelő platformfüggetlenségi szintet képesek biztosítani. A létező alkalmazások vizsgálata során megállapítottam, hogy ezek csak részben felelnek meg a felállított követelményeknek, de több olyan elemük van, ami a megvalósítandó keretrendszer tervezésekor és implementálásakor felhasználható.

A kutatási eredményekre építve meghatároztam a pontos use caseket és megvalósítandó funkciókat. A NAO hardware felszereltségét is figyelembe véve a rendszer a következő elemekből áll: webes felhasználói felület, egy adatbázis, valamint a komponensek közti kommunikációt biztosító webszerver.

A szerver a python alapú Flask technológiára épül, mert ez egy kisméretű, egyszerű rendszer, könnyű az elérése, valamint minden operációs rendszeren működőképes és könnyen kezelhető vele egy SQLite adatbázis. A felhasználói felületet HTML-ben készítettem el, a megjelenést CSS és JavaScript határozza meg. Ezáltal képes voltam asztali és mobil eszközökre megfelelő felületet készíteni. A felhasználó interakció kezelését és a szerverrel való kommunikációt jQuery és AJAX valósítja meg. A projekt alatt két új NAO modul és egy új jelenet készült, ami bemutatja a rendszer képességeit.

A tesztelés és értékelés során ellenőriztem, hogy a rendszer teljesíti a felállított követelményeket és meghatároztam a rendszerben előforduló hibákat. A hibák súlyosságát felmértem, és szükség esetén javítottam ezeket. Végül összegeztem a munka eredményét és meghatároztam a jövőbeni fejlesztési irányokat, a hiányzó funkciókat és a NAO kórházba való telepítésének következő szükséges lépéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.