Keretrendszer beépített modemre épülő alkalmazások fejlesztéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Huszerl Gábor Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A gép-gép közti kommunikáció (Machine-to-Machine, M2M) a telekommunikációs szektor feltörekvő területe. M2M kommunikáció során intelligens eszközök lépnek kapcsolatba egymással, hogy megosszák állapotukat vagy irányítsák egymást. Egy ilyen eszköz általában egy alkalmazás komponensből és egy kapcsolódást biztosító komponensből felépülő platform. Az alkalmazás komponens szenzorok (intelligens mérőóra, kamera, GPS) és aktuátorok (robotkar, autóvezérlő, szervomotor) halmaza, ami egy adott szakterület feladatkörében felmerülő problémát old meg. Például a szoba hőmérsékletét méri, felkapcsolja a lámpát, ha érzékeli a felhasználó jelenlétét, vagy meghatározza a jármű helyzetét. A kapcsolódási komponens a központi rendszerrel való kapcsolatért felelős, ahol a megvalósított funkcionalitás további részei találhatóak.

A M2M programozásnak egyik általános problémája a kapcsolódást biztosító eszközök sokfélesége, a szerverrel való kezdeti kapcsolatfelvétel általános kezelése. Ennek a problémának a megoldásával megvalósulhat a könnyű installálás víziója, ami azt takarja, hogy az eszköz bekapcsolása után minden automatikusan történik. Tehát az eszköz csatlakozik a hálózathoz, bekonfigurálja magát, majd a távoli alkalmazáshoz is bejelentkezik, azaz hitelesíti magát (authentication). Ezután megkezdi a mérést, amit aztán fel is tölt a szerver adatbázisába. Ezt az adatot a szerver lehetőleg automatikusan dolgozza fel és jeleníti meg, vagyis pl. az alkalmazásszerveren böngészve egy felugró ablakban azonnal megjelenik a feltöltött adat egy grafikonon, mihelyst a végfelhasználó bekapcsolja az M2M eszközt.

A probléma megoldáshoz célszerű egy olyan univerzális szoftverágens megvalósítása, amely képes különféle típusú beépített modemek kommunikációs paramétereinek konfigurálására és a kapcsolatfelvétel támogatására. Mindezt szabványos interfészek és kommunikációs protokollok segítségével megvalósítva az ágens elfedi az eszközök sokféleségét, lehetővé téve azok egységes kezelését, amivel a M2M alkalmazások fejlesztése könnyebbé és hatékonyabbá válik.

A diplomatervemben egy ilyen ágenst implementáltam egy Cinterion M2M eszközre. A megvalósításom az ETSI M2M által definiált szabványos interfészt használja, a szerver oldali komponens pedig a Nokia Siemens Networks által biztosított Cumulocity.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.