Keretrendszer fejlesztése beágyazott irányítószoftver PC-n történő teszteléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Beágyazott szoftverek tesztelése általában nehézkes, hiszen a fejlesztés és a futtatás különböző platformokon zajlik, a kontroller felépítéséből adódóan pedig a teszt eredményeinek megjelenítésére, analízisére sincs lehetőség, azok debugger fej nélkül csak a gazdarendszeren elemezhetők.

Az x86-x64 architektúrán alapuló keretrendszer és tesztkörnyezet fejlesztése az EAC (Electronic Air Control) projekten belül az első törekvés egy beágyazott szoftver teljes egészében a gazdarendszeren történő tesztelésére. Ennek előnye a hagyományos módszerrel szemben, hogy a PC nagy számítási kapacitását kihasználva a tesztelés ideje lerövidül, az eredmények pedig kényelmesen, akár automatizáltan kiértékelhetők.

A feladat alapvetően két fő lépésre tagolható: az első lépés az áttérés az eredetileg alkalmazott cross-compilerről a PC-n használt fordítóra és a kód fordíthatóvá tétele, a második lépés a szoftver driver rétegének szisztematikus átalakítása. A koncepció az, hogy a szoftver architektúra nem hardver-releváns rétegeit változatlanul hagyva, és a driver réteg moduljait helyettesítő interfészekre cserélve úgy tesztelhető a szoftver PC-n, hogy az eredeti, beágyazott környezettel funkcionálisan megegyező virtuális környezetet alakítunk ki körülötte. A szakdolgozat ismerteti a korszerű légfék-rendszerek működési elvét és az EAC szoftver feladatait, a platformok közötti különbségeket és az áttérés lépéseit, valamint az AD és a digitális IO modulok helyettesítő interfészeinek implementációját, illetve ezen modulok tesztelésének lépéseit és annak eredményeit. A szakdolgozatot az eredmények értékelése és a további fejlesztési lehetőségek bemutatása zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.