Két megawatt egységteljesítményű szélerőmű létesítésének vizsgálata Magyarországon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Az utóbbi évszázadban óriási fejlődésnek lehettünk tanúi a villamos energia ipar és a villamos infrastruktúra területén. Napjaink fejlett országaiban már olyan mennyiségű villamos energia igény jelentkezett, hogy az iparnak komoly problémát jelentett ez a kapacitásigény kielégítése.

A probléma még súlyosabb lett, amikor ráeszméltek, hogy milyen komoly környezetkárosító hatásai vannak a hagyományos energiatermelésnek.

Az utóbbi évtizedekben egyre-másra jöttek az ötletek a megújuló energia felhasználására, kihasználására, melyeket aztán hosszabb-rövidebb idő alatt sikerült átültetni a gyakorlatba is.

Országunkat tekintve azt látjuk, hogy a fő erőműveink nagy része régi és elavult, sok esetben a tervezett élettartamukat már jócskán túllépték.

Az említett környezetkárosító hatások, növekvő energiaigény és az elavult erőművek következtében Magyarországnak is nyitnia kellett – és a mai napig nyitnia is kell – a megújulók felé és szerencsére egyre jobban terjednek az ilyen típusú, főként a szél- és biomassza erőművek. Pontosan emiatt választottam a szakdolgozatom témájának egy elképzelt, ugyanakkor valós adatokon alapuló 2MW egységteljesítményű szélerőmű beruházás megvalósításának bemutatását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.