Kétszintes családi ház napelemes villamos hálózatának és villámvédelmének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Diplomamunkám során egy családi ház teljes körű épületvillamossági tervezését és felújítását végeztem el. A tervezéshez egy kétszintes családi házat választottam, mely tartalmaz egy műhely helyiséget is, így háromfázisú betáplálás is szükséges. A feladat során megismerkedtem az épületvillamossági, villámvédelmi illetve napelemes rendszer tervezésének lépéseivel, alapkérdéseivel, szempontjaival, valamint elsajátítottam az AutoCAD, WSCAD, ECODIAL és RELUX tervezőszoftverek, illetve a Sunny Design szoftver használatát is, amely segítségével napelemes rendszerek várható hatékonyságát lehet kiszámolni. A munka során először az épület várható teljesítményigényét számoltam ki, majd ezután meghatároztam az egyes áramköröket és a vezeték-keresztmetszetet, végül pedig egy korszerű világítási rendszert is létrehoztam.

A villámvédelmi tervezés során, a tervezés első lépése egy felülvizsgálat készítése a rendszer szükségességéről. Ezt elvégeztem mind a régi MSZ 274-es szabványcsoport, mind a jelenleg is hatályban lévő EN 62305-2 szabvány alapján. Az épülethez túlfeszültség-védelmi rendszert is terveztem a villámcsapás káros, szekunder hatásainak elkerülése céljából.

A dolgozat utolsó pontjában a napelemes rendszer tervezését végeztem el, itt két lehetséges rendszert hoztam létre, egy olcsóbb, de kevesebbet termelő rendszert és egy drágább, több panelt tartalmazó rendszert, aminek éves várható termelése közel azonos az épület éves várható fogyasztásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.