Kétszintes irodaépület villmos hálózatának és túlfeszültség védelmének tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A diplomatervezési feladat keretén belül egy kétszintes irodaház villamos hálózatát és túlfeszültség védelmét kellett megterveznem.

A dolgozat első felében bemutatom az irodaházat és ismertetem a tervezés lépéseit. Az épület villamos tervezésekor több szempontot és előírást is figyelembe kellett vennem, hogy a felmerülő igényeket minél jobban és biztonságosabban ki tudjam elégíteni. A tervezés során figyelembe vettem az egyszerűséget, a bővíthetőséget és az energiatakarékos, környezetbarát megoldásokat.

A tervezés a várható egyidejű teljesítményigény meghatározásával kezdődött, ami függ az adott épület méretétől, funkciójától, az alkalmazott technológiáktól, és közelítő számítással tudjuk meghatározni. Különösen fontos volt szem előtt tartani, hogy az irodaház villamos-energia igénye éves szinten 1-2 %-ot növekedhet. Ezután kitértem a fogyasztók csoportosítására, a kábelek méretezésére és az elosztók kialakítására is.

Egy irodaépület tervezése során fontos a megfelelő túláram- és túlfeszültség-védelem kialakítása az épületben használt számos, nagy értékű elektronikai berendezés védelme miatt. Miután felmértem az egyes védelmi lehetőségeket, megterveztem az épület védelmét a kiválasztott eszközökkel.

A dolgozat függelékében megtalálhatóak a kábelméretezési táblázatok és a DIALux programmal készített méretezés eredményei, illetve mellékletként csatoltam a földszint és emelet villamos tervét, a villámvédelem kockázatelemzését és tervét, a jelmagyarázatot és az elosztóberendezések rajzait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.