Kétszintes társasház épületautomatizálásának kialakítása KNX rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban az épületautomatizálási rendszerek a családi házaktól a nagy irodaépületekig mindenhol egyre nagyobb teret nyernek, a kényelem és a sokoldalúság szempontjából, a légkondicionálás, a világítás vagy akár a beléptető rendszerek vezérlésében. Ezzel egy időben nagyon fontos a rendelkezésre álló energia hatékony felhasználása is. A kényelmet és biztonságot össze lehet egyeztetni az energiatakarékossággal, ha az épületinformatikai rendszereket megfelelő, intelligens vezérléssel látjuk el.

Erre nyújt megoldást a KNX rendszer. A rendszer lényege, hogy minden eszköz egy közös buszon keresztül kommunikál egymással, így nincs szükség rengeteg vezetékre, külön vezérlő panelre.

A diplomamunkám első fejezete rövid áttekintést ad a KNX rendszer, szabvány kialakulásáról, felépítéséről, tulajdonságairól. Végül arról, hogy miért a KNX rendszerrel valósítom meg a társasház épületfelügyeletét.

A dolgozat második részében a tervezési feladat megkezdéséhez szükséges elő feladatok megvalósítása következik úgy, mint a társasházi igények felmérése, a megfelelő eszközök kiválasztása, az eszközök megfelelő elhelyezése.

A dolgozatom következő része a diplomamunka fő részét képezi, az előzetesen kidolgozott terv megvalósítása, az előzetes vizsgálatok során felmerülő lehetőségek közül a megfelelők kiválasztása, a KNX rendszer társasházban való „elméleti kiépítése”.

Végül a megvalósítás értékelése, a kialakítás esetleges hibáinak megtalálása, felsorolása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.