Kézügyesség minősítés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban az orvostudomány fejlődésének legfőbb mozgatórugójává a technika fejlődése vált, mely újabb és újabb diagnosztikai és terápiás eszközöket biztosít az egyes orvosi feladatok még hatékonyabb elvégzésére. Rengeteg példával lehet élni: az ultrahangos képalkotástól kezdve a különböző EKG készülékekig.

A dolgozatom témája egy olyan orvosi diagnosztikai eljárás automatizálása, mely alkalmas a kézügyesség minősítésére. Ezen tényező mérésének szükségességét elsősorban a különböző neurológiai betegségben szenvedők állapotfelmérésének igénye adta. Dolgozatomban említést fogok tenni arról is, mennyire sokoldalúan lehet még hasznos egy ilyen eszközt. Először azonban a kezdeti igények kielégítése a cél.

A munkám első harmadában bemutatom azon betegségeket és ezek kiváltó okait, melyeknél nagyon fontos lehet a kézügyesség minősítése. Ezután egy rövid áttekintést adok arról, hogy erre a célra a jelenleg világon milyen fellelhető eljárások és készülékek vannak. Majd ezek közül koncentrálok egy olyanra, amely kielégít majdnem minden felmerült szükségletet: ez a „Nine Hole Peg Test” nevű módszer.

A második harmadban specifikálom mind a hardver, mind a szoftver oldali elvárásokat. Ezekből kiindulva készül majd el az említett eljárás egyszerű elvégzésére alkalmas új, az eddigieknél fejlettebb eszköz és a hozzá tartozó, minősítést végző szoftver. A feladatkörök szétosztása után koncentrálok az engem érintőre, a számítógépes kezelői felületre. Első lépésként meghatározom a fejlesztés menetét, azaz, hogy milyen sorrendben valósítom meg az egyes programelemeket. Ezután pedig bemutatom minden egyes blokk tervezési és fejlesztési folyamatát.

Miután a készülék és a program elkészült, elkezdődhetett az egyik kórház neurológiai osztályán a tesztelésük. Szakdolgozatom utolsó harmadában ezen próbák tapasztalatait fogom elemezni. Kiemelten vizsgálom az egyes konkrét betegségben szenvedők eredményeit, elsősorban azt elemezve, hogy milyen szinten követhető a páciensek állapota. Viszonyítási alapként egy másik készülékkel, egészséges embereken, a kórházi teszteléssel párhuzamosan történt méréssorozat eredményeit veszem alapul.

Végső összesítésként bemutatom a tesztelés tapasztalataiból kiindulva a lehetséges alkalmazási területeket és a továbbfejlesztés lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.