Kiállítás támogató alkalmazás kifejlesztése iOS platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okos telefonok penetrációja világszerte egyre nő, ennek megfelelően a különböző kategóriájú és típusú intelligens eszközökre különböző mobil alkalmazások készülnek. Tekintettel, hogy a mobil alkalmazás fejlesztés sokak számára egy ötleten alapuló hobbi tevékenység, az alkalmazástárakban számtalan igazi funkcionalitással nem bíró alkalmazás és játék lelhető fel. Így tehát - az informatika más szakterületeivel ellentétben - a mobil alkalmazás fejlesztés területén az üzleti célok alulmaradnak a szórakoztatással szemben.

Szakdolgozatom célja egy olyan üzleti alkalmazás fejlesztése iOS platformon, amely az üzleti funkcionalitás megvalósulását mutatja be, a felhasználói élmény fenntartása mellett egy mobil alkalmazás keretein belül.

Ezt nyomatékosítva, a többszálú és többnyelvű alkalmazásom megvalósításában hangsúlyt fektettem a háttérrendszeri kommunikáció kiépítésére és az adatok cachelésére, mindezt a kiterjeszthetőség és magas performancia jegyében. Ezek mellett szerepet kapott a felhasználói interakciók statisztikai gyűjtése (Google Analytics) a jövőbeli továbbfejleszthetőség irányának meghatározására.

Célkitűzéseim között szerepelt, hogy mindezen üzleti funkciók mellett, az alkalmazásom magas szintű felhasználói élmény nyújtására legyen képes. Ennek érdekében vezettem be strukturált képernyőkezelést, egyedi felhasználói felületi elemeket illetve animált képernyő mozgásokat is. Továbbá az információ közvetítését képi-, videó- és hanganyagok támogatásával teszem teljessé.

Az elkészült alkalmazás egyes részeit unit tesztekkel ellenőriztem, a felhasználói élményt pedig a TestFlight modul közreműködésével beta-teszt verziók készítésével teszteltem. Ezen eszközök segítségével győzöttem meg a specifikált feladatok és az általam kitűzött célok teljesítéséről.

Mindezeket összevetve azt gondolom, hogy szakdolgozatom eredményeként egy olyan alkalmazás jött létre, amely egyrészt megfelel az üzleti elvárásoknak, másrészt pedig kielégíti az iOS alapú mobil alkalmazások felhasználói élményével szemben támasztott követelményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.