Kiberfizikai felhő rendszerek modell alapú tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kocsis Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A kiber-fizikai rendszerek és a számítási felhők feltörekvő trendek és már a mai nap is népszerűek az IT-ban habár kettejük hibridizációja még egy felderítetlen terület. Nagyon kevesen foglalkoznak a témával, és a kutatási eredmények nagy része csak elméleti.

A téma érdekében egy olyan szoftvert fejlesztettünk ki, ami képes egy nagyon népszerű “csináld magad” eszközt egy olyan kiszolgálóvá átalakítani, ami képes az erőforrásait megosztani egy felhő rendszeren keresztül. Ezek az erőforrások általában olyan alacsony szintű perifériák, amik a fizikai világot irányító vagy érzékelő eszközöket képesek vezérelni. Így létrehoztunk egy prototípust, amivel bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk egy kiber-fizikai rendszert összeállítani felhő erőforrásokból, így a rendszer magában fogja hordozni a felhő rendszerek összes előnyét.

Az hogy képesek vagyunk összeállítani egy rendszert önmagában nem elég. Kiber-fizikai rendszerek általában nagyok és bonyolultak, összeállításuk tervezést igényel, ha maximális erőforrás kihasználtságra és logikai hibák elkerülésére törekszünk. Ehhez egy leíró nyelvet használtunk, amit kifejezetten felhő alapú rendszerekhez találtak ki. A TOSCA (Topology and Orchestration Specification for Cloud), nyílt forráskódú modellező eszköz, amit felhő rendszerek tervezésére és a létrehozásának támogatására használják. Kiber-fizikai felhő rendszerek a hagyományos felhő rendszerek kibővítéséből születtek ezért azok az eszközök, mint például a TOSCA, amik felhő rendszerekhez lettek elkészítve az új technológiával is működni fognak. Ahhoz hogy ezt belássuk egy kiber-fizikai felhő rendszer teszt modelljét építettünk fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.