Kiberfizikai rendszerek proaktív felügyeleti és karbantartási módszerei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A nagyüzemi termelésben mindig is kritikus volt bizonyos – a gyártás, termelés gerincét alkotó – eszközök és azok alkatrészeinek elhasználódása. Ezek kiesése a munkafolyamatból a meghibásodás és az ezt követő felújítás, karbantartás miatt jelentős bevételkiesést okozhat, így időszerűvé vált, hogy ezeket a problémákat kezeljük. E célból kapnak egyre nagyobb hangsúlyt a megelőző karbantartások, melyeket úgy ütemeznek, hogy a lehet˝o legkisebb mértékben befolyásolják a munkafolyamat menetét.

Annak érdekében, hogy a fenti cél megvalósítható legyen, hozták létre az úgynevezett proaktív karbantartás jelenti, melynek alapja hogy kiberfizikai rendszerek nagy mennyiségű szenzoradatot gyűjtenek - melyek alkalmasak az eszközök, alkatrészek elhasználódásának reprezentálására, majd azokat feldolgozzák. A feldolgozott adatokból és egyéb forrásokból (például eszköz adatbázisok) a rendszer következtet az elhasználódás mértékére és ez alapján megelőző karbantartást javasolhat.

Dolgozatomban, bemutatom a proatkív karbantartás elméleti alapjait, majd egy kiberfizikai rendszer tervezek meg és implementálok, amely a proaktív karbantartás szemléletébe illeszkedik bele. A tervezési fázisban megalkotok egy karbantartási stratégiát, illetve kiválasztom a megfelelő hardvert és a szenzorokat, bemutatom hogy milyen követelményeket vettem figyelembe a kiválasztásnál. Végül próbaméréseket végzek, melyek során kitérek a kiválasztott panelre, annak működésére és funkcióira, illetve kommunikációs lehetőségeire és a mérések eredményével igazolom a felállított proaktív stratégia helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.