Kiberfizikai rendszermodellek automatikus generálása

OData támogatás
Konzulens:
Semeráth Oszkár
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A kiberfizikai rendszererek különféle irányítási és megfigyelési technológiákat implementálnak, számítógépeken, szoftvereken és komplex hálózatokon keresztül. Ilyen rendszerek tervezésére széles körben alkalmaznak modellvezérelt módszereket.

A modellezőeszközök validálása és teljesítménymérése elérhető, valóságos nagyméretű modellek hiányában nehézkes, ilyen modellek manuális összeállítása pedig időigényes. A problémára megoldást nyújt egy olyan technika mely képes valósághű modelleket automatikusan előállítani.

A szakdolgozat egy olyan keretrendszer elkészítéséről és a rendszert jellemző tulajdonságok ismertetéséről szól, ami valósághű modelleket képes előállítani egy definiált céltartományban. Valós rendszeren mért jellemző értékek alapján meghatároztam egy olyan generálási módszert, amellyel a generált modellek hasonló értékeket mutattak. Ezeket az értékeket mérhetővé téve igazoltam és szemléltettem ezt az állítást, illetve végeztem a generátor teljesítményével kapcsolatos méréseket is. A program jelenleg egy smart grid kiberfizikai rendszer példánymodelleket képes generálni és mérni, de kibővíthető más céltartomány alapján meghatározott modellek generálásához is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.