Kiegészítő áramkörök tervezése és megvalósítása szoftverrádiós környezethez

OData támogatás
Konzulens:
Bakki Péter
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Magyarországon jelenleg is folyik a televíziós műsorszórás analóg formáról digitálisra történő átállása, melynek befejezése 2015-re várható. Néhány éven belül megtörténik az analóg csatornák lekapcsolása, az UHF sávban pedig frekvenciák szabadulnak fel más alkalmazások számára. A frekvencia szűkös természeti erőforrás, hatékony felhasználási módszereken már régóta dolgoznak a mérnökök. Ilyen megoldások lehetnek a kognitív rádiós rendszerek, melyek spektrumlyukakat keresve, adaptív modulációs technikákat alkalmazva valósítanak meg hatékony spektrumkihasználtságot. Kognitív rádiós fejlesztéseket legegyszerűbben szoftverrádiós környezetben lehet megvalósítani, az ehhez szükséges periféria szerepét munkám során az USRP (Universal Software Radio Peripheral) töltötte be.

A tanszék kutató csoportja egy demonstrációs rádiós összeköttetés fejlesztésén dolgozik, melyhez rendelkezésükre áll az USRP, annak néhány kereskedelmi forgalomban kapható bővítőkártyája, egy UHF sávi felkeverő, jelgenerátor, antenna, valamint a szükséges szoftveres környezeten hallgatótársam dolgozik. Ezen eszközök felhasználásával a vételi oldalt megfelelően lehet implementálni, viszont adóoldalon még szükség van szűrőre, mely az adott középfrekvenciás sávon kívül kiszűri a digitálisan előállított jel nem kívánatos komponenseit. A rádiós átvitel során speciális többvivős modulációt használunk, melynek nagy csúcs-/átlagteljesítménye miatt vissza kell fogni az adóteljesítményt, ha kizárólag a rendelkezésre álló eszközöket használjuk. Emiatt tervezni kellett egy előerősítőt, mely kimeneti teljesítményével illeszkedik egy külső felkeverőhöz.

A megvalósított eszközök paramétereit döntően az USRP hardvere és a használt FBMC (Filter Bank Multicarrier) moduláció határozta meg. Mindegyik erősítő hardver esetében szigorú kritérium volt a kismértékű nemlineáris torzítás, szűrő esetében pedig a kellően lineáris fázisfutás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.