Kijelző illesztése NetFlex programozható vezérlő berendezéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Horváth István Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozat során a feladatom az volt, hogy a Telekont Kft. legújabb PLC családjához, a Daisy NetFlexhez tervezzek ember-gép kezelőfelületet (Human-Machine Interface, röviden HMI). Három irányvonalat tűztek ki az ipari konzulenseim, amelyek a központi vezérlő egységgel egybeépíthető, C sínre illeszthető és a műszerszekrény ajtajára szerelhető modulok lettek.

A három különböző kijelző változat eltérő és szolgáltatás-készletében növekvő igények kielégítésére szolgálnak, amellyel így képesek az alkalmazások által támasztott elvárásoknak megfelelni.

Mindhárom esetben meg kellett ismernem a NetFlex tulajdonságait hardveres és szoftveres oldalról egyaránt, illetve a piacon fellelhető kijelzők képességeit. Majd ezután javaslatot kellett tennem a kijelzőkre mindhárom modul számára igényeik és lehetőségeik figyelembevételével.

Legvégül mechanikai, illetve látványterveket, kapcsolási rajzot és felhasználói programot készítettem az egyes modulokhoz.

Az első fejezet röviden összefoglalja a NetFlex PLC fontosabb tulajdonságait és jellemzőit.

A következő három fejezet a három különböző HMI-ről szól, amely mindegyikének eleje tartalmaz egy feladat specifikációt, az egyes modulok által támasztott igényt, a kutatási munka során fellelt kijelzőket és a kiválasztási folyamatot.

A második fejezet a központi egységgel egybeépíthető kijelző bemutatását, mechanikai tervét és kapcsolási rajzát foglalja magában.

A következő fejezet a sínre szerelhető modul részegységeit és terveit vázolja, amely mellett a grafikus támogatást biztosító szoftvert is szeretném ismertetni.

A harmadik fejezet a szekrényre szerelhető modullal kapcsolatos munkámat dokumentálja mind hardveres, mind szoftveres szempontból.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.