Kis- és középfeszültségű elosztóhálózatra csatlakozó napelemes rendszerek optimális telepítésének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A napelemes rendszerek egyre nagyobb mértékű elterjedése elkerülhetetlen a villamosenergia-rendszerben, amire kiugró példákra lelhetünk Európán belül is Olaszországban és Németországban. Ezen országokban már realizálták, hogy teret kell biztosítani az elosztottan termelő napelemes rendszerek számára, miközben kordában tartjuk és kiaknázzuk a villamosenergia-rendszerre kifejtett hatásaikat.

Dolgozatomban a napelemes rendszerek elosztóhálózatra kifejtett hatásainak vizsgálatára alapozva végeztem kvázi-stacionárius load-flow szimulációkat a DIgSILENT PowerFactory program segítségével. Ezen szimulációkkal az volt a célom, hogy olyan napelemes méretezési és elhelyezési eljárást dolgozzak ki, amivel nem hogy csökkenthetőek, de hasznosíthatóak a napelemes rendszerek hatásai. Első lépésben arra kerestem választ, hogy milyen méretezési eljárást kell követni a napelemes rendszerek tervezésénél, amivel a veszteség minimalizálható, miközben a napelemes rendszerhez csatlakozó fogyasztó igényei is szem előtt vannak tartva. Továbbá a méretezési metódusomra építkezve mélyebben vizsgáltam a dolgozat kiírásának megfelelően, hogy a hálózat szempontjából centralizáltan vagy decentralizáltan éri-e meg a fogyasztóhoz csatlakozó napelemes rendszereket telepíteni.

Ezen vizsgálati lépések eredményeképpen jutottam el oda, hogy alapjaiban nem a centralizált vagy a decentralizált elrendezés a kérdés, hanem hogy nagyfogyasztóhoz vagy lakossági fogyasztóhoz előnyösebb-e a napelemes rendszert illeszteni. Erre a válasz a fogyasztási profil és a napelem termelési profiljának a kapcsolatában találtam meg, aminek a leírására egy tényezőt is létrehoztam. Dolgozatom lezárásaként összehasonlítottam az eredményeimet a gyakorlatban alkalmazott módszerekkel és felmutattam pár lehetőséget, amikkel tovább növelhető a fogyasztóhoz csatlakozó napelemes rendszerek hasznossága.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.