Kis fogyasztású infravörös és látható fénnyel kommunikáló adóegység

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az elektromágneses spektrum rádiófrekvenciás tartománya drága és szűkös erőforrás, ezért érdemes más frekvenciasávok felhasználását is elkezdeni adatátviteli célokra. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az optikai tartomány igénybevétele. Ennek egyik (általában kis távolságokon használt) vezeték nélküli formája a látható fénnyel történő kommunikáció (visible light communication, VLC), ami képes egyesíteni az adatátviteli és világítási funkciókat.

Dolgozatomban először általánosságban jellemzem a VLC-t, részletezem a lehetséges modulációs sémáit és potenciális beltéri felhasználási területeit, illetve összehasonlítom más, széles körben elterjedt vezeték nélküli kommunikációs rendszerekkel (rádiófrekvencia, infravörös fény).

A következő fejezetekben egy általam készített elemes táplálású VLC- és infravörös fényű adóegység tervezési folyamatát részletezem, majd beszámolok az áramkör bemérése során tapasztalt eredményekről, úgy, mint az adó fogyasztása, irányítottsága, maximálisan elérhető adatsebessége, hatótávolsága.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.