Kisérletek LED világítással

OData támogatás
Konzulens:
Kerekes Sándor
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozatom készítése folyamán láthattam hogyan épül fel egy Okos Megvilágítás Szabályzó rendszer, milyen részekből áll, milyen elméleti problémák állnak az elkészítése mögött. A munkám kezdetén megismerkedtem az irodai tér tervezésének alapjaival, ilyen megfontolásokat kell tenni és milyen követelményeknek kell megfelelnie.

A világítás szabályzó rendszer tervezéséhez szükséges számítások kivitelezéséhez a Python programozás i nyelvet használtam. A szakdolgozat elkészítése alatt megismerkedtem a Python programnyelvvel és megtanultam használni a matplotlib nevű grafikonrajzoló modulját. Ezen kívül megismerkedtem a DIALux professzionális megvilágítás tervező szoftverrel, amit arra használtam, hogy leellenőrizzem az általam írt program számítási eredményeinek helyességét.

A Pythonban írt program segítségével hozzávetőleges pontossággal kiszámítottam a lámpák optimális helyzetét, abban az esetben, ha nincs külső fény. Ezután kidolgoztam egy módszert a külső fény termikus és optikai hatásainak kiszámítására, majd megterveztem egy Okos Megvilágítás Szabályzó rendszert az azt irányító program logikáját és sorra vettem milyen perifériák kellenek a rendszerhez, milyen típusúak felelnek meg a célnak és milyen konfigurációban.

Ezután terveztem egy modellt az iroda alapján, megírtam a szabályzó programját és megterveztem a perifériáit úgy, hogy szimulálni tudja a napszakokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.