Kísérletek egyenáramú multifunkciós villamos géppel

OData támogatás
Konzulens:
Zabán Károly
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomban méréseket folytatok az egyenáramú külső gerjesztésű és az egyenáramú többfunkciós gép generátorként és motorként való alkalmazásairól. A gépek oktatási céllal készültek és az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tulajdonai. A dolgozat egyik célja a mért adatok kiértékelése és következtetések levonása.

Ennek elérése érdekében először tanulmányoztam a többfunkciós gépek tudományos irodalmi hátterét. Ezek alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a többfunkciós gépeket leginkább vizsgálati és kísérleti célokra használják, valamint az elméleti értékek igazolására kis és nagy gépek esetében is. Felépítésüknek köszönhetően tökéletesen alkalmasak a különböző típusú gerjesztések vizsgálatára.

A dolgozatban összefoglaltam ezeket a bekötési technikákat, majd a tanszék által biztosított környezetben külső gerjesztésű generátoros és motoros méréseket végeztem. A különböző összeállításokról ábrákat készítettem és a mért adatokat kiértékeltem. A motoros mérések felgyorsításához számítógép vezérelt mérőrendszert használtam. Az eredményeket Microsoft excel program segítségével értékeltem ki és jelenítettem meg.

A feladat témakiírása az Integrált mérnök szakirány hagyományos felépítését követi. Ennek köszönhetően a feladat második részében a motorban fellépő súrlódás típusait és az ebből adódó veszteségeket vizsgáltam. A súrlódás ugyanis hőmérséklet növekedéssel, teljesítmény veszteséggel jár és nehezíti a pontos pozícionálást, így komoly problémát jelent a gyakorlatban.

Végül a feladat harmadik részében pedig felmérést készítettem a különböző oktatási célra szánt egyenáramú motorok beszerzési lehetőségeiről és ezt összegeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.