Kísérletek váltakozó áramú multifunkciós villamos géppel

OData támogatás
Konzulens:
Zabán Károly
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat három fő egységből épül fel. Az első egység kísérletek és mérések sorozatából épül fel, melyeknek célja, hogy megismerkedjünk a motor tulajdonságaival és viselkedésével különböző körülmények között. A mérések során nagyobb hangsúlyt fektettünk a generátoros üzem vizsgálatára, mert egyetemi tanulmányaink alatt kevés szó esett róla. Különböző méréseket végeztünk generátoros üzemmódban csillag és delta kapcsolásban külső gerjesztéssel, mindkét esetben terhelés nélkül és terheléssel is, ahol a terhelés villanykörtékből állt. Egy egyszerű mérést is végeztünk a MOMO programmal motor üzemmódban, üresjárásban és rövidzárási állapotban. A mérések kiértékelése során különböző karakterisztikák felvételére került sor, úgy, mint nyomaték-fordulatszám, feszültség-gerjesztő feszültség, áramerősség-gerjesztő feszültség és nyomaték-gerjesztő feszültség karakterisztika.

A dolgozat második része az elektromos gépek rezgéseinek elméletével foglalkozik különböző szakirodalmak és publikációk segítségével. A cél a rezgések okainak és következményeinek feltárása, a rezgések csoportosítása, valamint esetleges megoldások keresése.

Az utolsó egység egy piackutatást foglal magában, melynek célja a hazai gyártók és forgalmazók összehasonlítása az oktatási célú aszinkron gépek forgalmazásának tekintetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.