Kísérleti gőzfázisú forrasztóállomás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Géczy Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

A gőzfázisú forrasztás az iparban újszerű, bár korábban kifejlesztett technológia, mely jó alternatíva lehet a klasszikus kényszerkonvekciós és infrasugaras forrasztási technológiákkal szemben. Az ipar érdeklődését elsősorban az érzékeny alkatrészek forrasztása, valamint a teljesítmény elektronikában előforduló nagy hőkapacitás különbségek motiválták, azonban az újra előtérbe kerülése a Galden folyadéknak és a szabályozott paraméter beállítási lehetőségeknek köszönhető, mellyel kiemelkedő minőségű forrasztott kötéseket lehet létrehozni.

Jelen diplomatervnek korábbi Tanszéki kutatások eredményei nyújtottak alapot. Az önálló munkám során részt vettem egy kísérleti gőzfázisú forrasztóállomás motoros mintamozgató szoftver- és hardveregységeinek fejlesztésében, amely rendszer segítségével a forrasztási profilt aktív hőmérsékletmérési visszacsatolással lehet pontosan szabályozni a gőztér beállításának függvényében.

A tématerületet felölelő munkám során a dolgozatban bemutatom a gőzfázisú forrasztási technológiát, előnyeit és hátrányait a klasszikus kényszerkonvekciós és infrasugaras technológiákkal szemben. Ezután bemutatom az iparban használt megoldásokat ezen a technológiai területen. Bemutatom a mozgatáshoz szükséges léptetőmotorok működését és alkalmazhatóságát.

Részletes ismertetésre kerül a kísérletterv, azaz a teljes hardver rendszer is, melyek egy része korábbi tanszéki fejlesztés, másik része National Instruments által gyártott célhardver, kiegészülve és külön fókuszálva a saját fejlesztésű hardverelemre. A bemutatás során külön hangsúlyt kap a hardver elemek vezérlőjének telepítése, élesztése, valamint maga a LabVIEW fejlesztőkörnyezet telepítése és beállítása.

Ismertetem a LabVIEW fejlesztőkörnyezetet, és azokat a területeket, melyeken előnyt élvez más programozási módszerekkel és megoldásokkal szemben. Ezután részletesen kitérek a kifejlesztett szoftver működésére, valamint az alkalmazott megoldások és tervezési minták használatának hátterére. Az elkészült szoftver tesztelése is bemutatásra kerül több mérési eredményen keresztül. A módszer segítségével minimális hibával lekövethető a beprogramozott forrasztási profil, ami az ipari megoldásokhoz képest is egyedülálló lehetőséget biztosít a minőségi forrasztott kötések készítésére. 

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.