Kiserőmű szabályozási központok számára diszpécseri algoritmus kidolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dán András
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer biztonságos működésének alapvető feltétele, hogy egyensúlyban legyen az erőművek megtermelt és a fogyasztók által elfogyasztott villamos energia, illetve fontos, hogy a rendszerfrekvenciától csak bizonyos mértékben lehet eltérni. Szükség van tehát szabályozási tartalékok fenntartására.

A közelmúltban a rendszerszintű szolgáltatások területén kialakult versenypiaci helyzet, és a kapcsolt energiatermelők KÁT mérlegkörből kizárása új helyzet elé állította a magyarországi energiatermelésben egyre nagyobb szerephez jutó kiserőműveket. Ezekre a változásokra a kiserőművek válaszlépése az összefogás volt, létrehozva a szabályozási központokat. A rendszerirányító ezeknek a központoknak köszönhetően jelentős mértékű új szabályozási tartalékhoz jutott, melyre a magyar erőművek elöregedése, és megújuló energiaforrásokat, azon belül is a szelet felhasználó erőművek számának jelentős növekedése szükségessé is tett.

Ennek megfelelően szakdolgozatomban bemutatom a rendszerszintű szabályozások működését, külön figyelmet fordítva a tartalékpiacok megismertetésére. Külön kitérek az újonnan megjelenő szabályozási központok kialakulásainak okaira, és a villamosenergia-rendszerben betöltött szerepükre.

Dolgozatom utolsó felében a tanszéken fejlesztett ágens alapú szoftverhez készítettem egy olyan új algoritmust, mely a szabályozási központok diszpécseri feladatait hivatott megkönnyíteni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.