"Kísérőt kérek!" civil kezdeményezés informatikai rendszerének létrehozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A „Kísérőt kérek!” civil kezdeményezés egy Győrben alakult kezdeményezés, amely pár hónap alatt nagy ismeretségre tett szert. A kezdeményezés lényege, hogy védtelen embereknek, megfelelően felkészült és megbízható kíséretet nyújtson, ha el akarnak jutni valahova. A csoport tagjai között vannak hivatásos rendőrök és katonák is. A kérések egy Facebook csoportban történnek. Minden kérést, egy a csoportba való bejegyzéssel tehetnek meg a kíséretet kérők, majd pedig a kísérők a bejegyzéshez kommentelve jelezhetik, hogy tudnak segíteni.

A jelenlegi rendszer több problémát is felvet. Egyrészt a szervezet vezetése körülményes és időigényes, hiszen egy ilyen Facebook csoportba írt bejegyzések és kommentek nyomon követése nem egyszerű, azok közötti keresés nem egyszerű. Másrészt a Facebook csoportba felvett összes tag látja a csoportba írt bejegyzéseket és kommenteket is, emiatt a kíséret adatihoz olyan emberek is hozzáférnek, akiknek nem kéne, illetve lehet, hogy emiatt nem kér valaki kíséretet, hiszen akkor azt nagyon sokan látnák és nem szeretné a világ tudtára adni, hogy hová megy. Továbbá ez a megoldás nem követi, hogy a kísérőkről eddig milyen véleménnyel voltak a korábbi kíséretek során, így a kíséretet kérőknek nehéz választani ismeretlen emberek közül.

A dolgozat részletesen leírja, hogy hogyan terveztem egy olyan informatikai rendszert, amely segítéségével nem csak megoldódnak az előző bekezdésben említett problémák, hanem még olyan új funkciókat is bele lehet építeni a rendszerbe, amelyek az eddigi, Facebook csoportos megoldással elképzelhetetlenek lettek volna. A dolgozat kitér a rendszer megtervezésére, majd bemutatja a használt technológiákákat, illetve szakmai indoklást is ad a kiválasztásuk mellett. A dolgozat részletezi a megbízhatóság kérdését, illetve hogy a tervezett rendszer milyen megoldásokat kínál erre.

A szakdolgozatban létrehozott rendszer segítségével a kíséretek kérése automatizáltan, felügyelet nélkül is működőképes lesz, és a kezdeményezés tagjai könnyebben végezhetik a munkájukat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.