Kisfeszültségű hálózat feszültségszabályozása fogyasztók, villamos autó töltők és háztartási méretű kiserőművek figyelembe vételével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb hangsúly kerül a környezettudatos energiatermelésre és közlekedésre a kőolajszármazékok árának jelentős mértékű emelkedésének következtében. Az elosztott termelés, és a villamos autók elterjedése ígéretes alternatíva, az elkövetkezendő években várhatóan tömegesen elérhetőek lesznek.

A dolgozat célja, hogy bemutassa a háztartási méretű kiserőművek, és elektromos autók típusait, műszaki felépítésüket, ezenkívül bizonyos gazdasági, jogi feltételeket. Elterjedésükkel a jelenlegi fogyasztói profilok jelentősen módosulhatnak, az eddigi fogyasztókból bizonyos időszakokban termelők válhatnak.

A környezetbarát megoldások nyilvánvaló előnyei mellett figyelembe kell venni a hálózatra gyakorolt hatásukat, hiszen a töltés, illetve az elosztott termelés okozhat nem szabványos feszültséget, vagy akár a hálózati elemek túlterhelődését.

A jövő elosztóhálózatának tudnia kell kezelni a gyors terhelés-, vagy termelésingadozásokat, például a töltés szabályozása által. A smart grid, az okos hálózat által kínált lehetőségek leírása után számítógépes szimuláció segítségével vizsgálom egy transzformátorkörzetben az e-mobilitás és a termelőegységek hatását, és a felmerülő problémák lehetséges megoldását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.