Kisfeszültségű hálózat feszültségszabályozása fogyasztók, villamos autó töltők és háztartási méretű kiserőművek figyelembe vételével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a napelemek és a villamos autók elterjedésének következtében egyre kevésbé hanyagolhatjuk el azok a kisfeszültségű hálózatra kifejtett pozitív és negatív hatásukat. Ez azért is lényeges, mivel jelenleg az egyetemes fogyasztók nem kötelesek a hálózat számára káros hatásokat mérsékelni, ami további problémákhoz vezethet a közeljövőben.

Az egyik leglényegesebb káros hatás a feszültségemelkedés, amelyet dolgozatomban az inverterek által megvalósított két különböző meddő szabályozási megoldáson keresztül kívánok vizsgálni:

1. Fix cos(φ)

2. Q(U)

Annak érdekében, hogy a szimulációk a lehető legjobban közelítsék egy valós hálózat viselkedését, a magyar kisfeszültségű hálózatra nézve reprezentatív modell került felhasználásra. A futtatások eredményeként egyértelműen bemutatható volt a meddő szabályozás működése, a paraméterek helyes megválasztása esetén.

Dolgozatom második részében pedig az otthoni villamos autós töltők hálózatra kifejtett hatásait mutatom be, különböző időpontok szerinti töltések összehasonlításával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.