Kisfogyasztású WiFi szenzorhálózat

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai világban egyre jobban elterjedőben vannak az "okos" eszközök. Ezek adott esetben már nem csak lokálisan kommunikálnak más eszközökkel és hajtanak végre feladatokat, hanem akár az Internetre is képesek felcsatlakozni és onnan parancsokat fogadni, vagy akár mért adatokat is tudnak szolgáltatni (mindezt elhanyagolható energiafogyasztás mellett). Ez annak köszönhető hogy az elmúlt évek során több olyan WiFi SoC eszköz került a piacra, amelyek nem csak olcsók és kis méretűek, de képességieket tekintve igen csak lenyűgözőek, ennek ellenére fogyasztásuk kicsi.

A szakdolgozatom fő témája/feladata egy ilyen modul megismerése, név szerint az Espressif cég által gyártott ESP8266EX WiFi SoC lehetőségeinek feltárása, valamint annak vizsgálata, hogy egy ilyen modult milyen technikákkal és paraméterekkel lehet a lehető leginkább energiatakarékosan üzemeltetni.

Ebből kifolyólag dolgozatom első részében bemutatom magát a chip-et, majd felvonultatom az erre a megoldásra épülő különféle cégek által gyártott ESP-XX modulok sokaságát, összehasonlítom őket különböző paramétereik szerint és ki is választok egy - a szakdolgozatban vizsgált - modult. Ezek után kitérek a modulok által támogatott vezeték nélküli kommunikációs standardra, annak fajtáira, mindvégig szem előtt tartva azt, hogy egy adott WiFi SoC-al dolgozok. Ezek után bemutatom azt, hogy miképpen lehetséges a modulokra felhasználói programokat írni és azokat felprogramozni, továbbá milyen firmware-ek és fejlesztőkörnyezetek állnak jelenleg rendelkezésre ehhez, s melyiknek mi az előnye valamint hátránya.

A dolgozat második felében kitérek a kiválasztott ESP modul különböző fogyasztási mutatóinak vizsgálatára s arra, hogy miként lehet a WiFi SoC-ot különféle technikákkal és paraméterekkel (kihasználva a chip által kínált alvási módokat) a lehető leginkább energiatakarékosan üzemeltetni. Ezen részhez mérési eredményeket is társítva, mintegy alátámasztva az állításokat.

A mérések során folyamatosan, az adott jelenséget vizsgálva értékelem ki az eredményeket, melyek akár a jövőben más szakdolgozat kiindulópontját is képezhetik majd.

Végezetül összegzem, hogy a szakdolgozat során milyen kutatásokat és méréseket végeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.