Kisméretű PFC konverter tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a villamos energiával működő berendezések tartalmaznak valamilyen energiaátalakítót. A hálózati (váltakozó) feszültségből egyenirányító segítségével egyenáramot vagy egyenfeszültséget állítanak elő, majd ezeket a felhasználásnak megfelelően tovább alakítják. Ezek a teljesítményelektronikai eszközök azonban nagyon gyorsan kapcsolnak be és ki, ezzel jelentős veszteségeket okozva. Ennek mérsékelésére teljesítménytényező-javító (PFC, Power Factor Correction) konverterek építenek be a diódás egyenirányító után. A PFC-konverterek működéséhez egy szabályozási kör is szükséges, hogy biztosítsuk a kívánt feszültségszintet.

A diplomamunkám során különböző DC/DC konverter topológiákat (boost, buck-boost, bridgeless buck-boost, flyback) vizsgáltam. A dolgozatban először részletesen ismertetem mindegyik konverter működési elvét, majd a MATLAB/Simulink környezetben elkészített szimulációs modellekkel kapott eredményeket mutatom be.

A diplomában a szimulációs vizsgálatokon kívül nagy hangsúlyt kap még egy általam kiválasztott topológiához való nyomtatott huzalozású lemez (PCB) megtervezése Kicad segítségével. A gyakorlati megvalósítás során részletezem a főbb tervezési lépéseket, irányelveket is. A diplomamunkát az összefoglaló zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.