Kiterjesztett mérőkörnyezet tervezése és fejlesztése Andriod platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban igen népszerűek az úgynevezett okostelefonok és táblagépek, melyek hatalmas létszámuk miatt már komoly részét adják az internet forgalmának. Különösen igaz ez a mobilszolgáltatókra, akik nap mint nap több millió ilyen típusú készüléket szolgálnak ki a 3G vagy LTE hálózataikkal, de a Wi-Fi elterjedésével az otthoni internetkapcsolatok nagy részén is megjelennek az okostelefon-felhasználók. A nagy létszámú felhasználó tábor és a korlátos hálózati erőforrások miatt egyre fontosabbá válik, hogy minél jobban megismerhessük, hogy az emberek hogyan használják a készülékeiket, illetve hogy ezalatt hogyan viselkednek maguk az eszközök. Csak akkor lehet optimálisan kihasználni a hálózatot és minőségi szolgáltatást nyújtani az előfizetők számára, ha tisztában vagyunk az igényeikkel, szokásaikkal.

Jelen diplomaterv téma célja, hogy bemutasson egy Android operációs rendszert futtató készülékekre kifejlesztett mérőkörnyezetet, amely később hasznos információkkal láthatja el a hálózatfejlesztéssel és felhasználói élménnyel (QoE) foglalkozó kutatókat. A rendszer képes az eszközök által generált hálózati forgalom és néhány, a felhasználó viselkedésére vonatkozó paraméter mérésére és a mért adatok eltárolására.

A munkám túlnyomó részét az Ericsson Research Traffic Lab részlegénél végeztem, a kiindulási alap pedig egy, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékétől kapott Android alkalmazás volt. Ezt az alkalmazást átalakítottam és kiegészítettem a céloknak megfelelően. Ezen kívül egy másik, teljesen saját fejlesztésű alkalmazás is elkészült a munkám során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.